Coraz więcej osób chce zabezpieczyć się przed zachorowaniem na raka. Jednym z najlepszych sposobów profilaktyki chorób nowotworowych jest dieta. Jakie substancje odżywcze zapobiegają nowotworom? Oto trzy najskuteczniejsze.
-
Kwasy omega-3
Kwasy omega-3 zapobiegają rozwojowi wielu nowotworów, np. rakowi prostaty. Ich źródłem są tłuste morskie ryby i owoce morza, siemię lniane, algi, orzechy oraz tran. Ten ostatni przeżywa prawdziwy renesans. Współczesny tran nie tylko zawiera kwasy omega-3 oraz witaminę D3, ale również nie ma nic wspólnego z niezbyt przyjemnym smakiem, jaki pamiętamy z dzieciństwa. Nie wierzysz? Spróbuj np. owocowy tran Mollers – szybko zmienisz zdanie.
-
Antyoksydanty
Wolne rodniki są bardzo szkodliwe i mogą prowadzić do rozwoju miażdżycy i raka. Przyśpieszają też proces starzenia się skóry.
Chcąc zneutralizować ich wpływ, należy włączyć do swojej diety antyoksydanty. Ich świetnym źródłem są pomidory, szpinak, marchew czy natka pietruszki oraz letnie owoce sezonowe takie jak maliny, jeżyny i truskawki.
-
Fitoestrogeny
Fitoestrogeny są roślinnymi hormonami, które wykazują duże chemiczne podobieństwo do estrogenów. Są bardzo pomocne w zapobieganiu zależnym od hormonów nowotworom (np. rakowi szyjki macicy, jajników czy prostaty). Można znaleźć je przede wszystkim w roślinach strączkowych (soja, soczewica, groch czy fasola).
Włączając do swojej diety wymienione składniki, możemy liczyć na znaczne zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka.
Najnowsze komentarze